Izrada sajta za mobilne uredjaje

izrada-sajta-za-mobilne-uredjaje

Izrada sajtova koji su optimizovani za prikaz na mobilnim uređajima svih veličina. U zavisnosti na koji način je urađen vaš web sajt tako će se i prikazivati na mobilnim uređajima. Da li će to biti prikaz celokupnog sajta umanjen (skaliran) na malenom ekranu, pa ga je nemoguće pročitati, a još gore da navigaciju ne možete uopšte koristiti. Na žalost ako je vaš sajt takav, onda nije optimizovan za monbilne uređje i vi gubite jedan dobar deo tržišta i potencijalnih klijenta koji neće moći ni da pogledaju vaš sajt, a broj pretraga putem mobilnih uređaja svakodnevno raste.

Izrada sajta za mobilne uređaje – responsiv dizajn

Responsiv dizajn se upravo promoviše u jedini pravilan način izrade web sajtova, a Google ga smatra i preporučuje kao najbolji način u izradi web sajta. U čemu se ogleda prednost i specifičnost ovakvog načina kreiranja sajtova.

Responsiv web dizajn putem CSS prilagođava veličinu sajta veličini i orjentaciji ekrana mobilnog uređaja na kom se prikazuje. Ta ko da bez obzira da li posmatrač gleda vaš sajt na ekranu, mobilnog telefona, tableta raznih veličina dijagonala, ili ekranu računara. I ono što je najvažnije kod njega to je da HTML uvek isti za sve prikaze na svim uređajima. Takav CSS omogućava da se sajt prilagođava na osnovu veličine ekrana korisnika.

Veliki broj pretraga na mobilnim uređajima i povećanja korišćenja istih za surfovanje, raste potreba za izradom sajtova za mobilne uređaje. Sem thničkih karakteristika isplativost responsiv dizajna se isplati i sa aspekta SEO, jer ću bolje rezultate na pretragama na mobilnim uredjajima imati sajtovi koji su optimizovani za mobilne uredjaje.

Prednost responsiv dizajna sa SEO aspekta:

Kada radite sajt za mobilne uređaje možete koristiti responsiv dizajn ili praviti posebne stranice sa svojim jedinstvenim URL adresom što otežava optimizaciju sajta i pravi dupli sadržaj. Ako nemate sajt koji je optimizovan za mobilne uredjaje, pogrešili ste u startu jer niste tražili prilikom izrade sajta da se koristi respponsive dizajn. To otprilike izgleda ovako responsiv sajt zadržava istu adresu samo se sajt spakuje prema veličini ekrana, poseban sajt ima i posebnu adresu kao mobilni.sajt.rs/stranica i odvlači vam broj linkova koji bi dobili na svoju stranicu koja je jedinstvena za sve uređaje. Stranice se brže učitavanju kada nema redirekcije sa glavnog sajta, proces izrade, održavanja i seo optimizacije responiv sajta je neuporedivo lakši i ne zahteva dodatne troškove.

1 thought on “Izrada sajta za mobilne uredjaje”

  1. Повратни пинг: Izrada sajta cene - Izrada sajta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top